Project Description

Streekboek 50-dingenboek – gemeente Moerdijk

Opdrachtgever: Stichting Buitenmakelaar
Gebruikers: Voor alle basisscholen in Gemeente Moerdijk
Resultaat 50-dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e weergegeven in een streekboek
Samenwerking: Stichting Buitenmakelaar, gemeente Moerdijk en het Marklandcollege
Realisatie en uitvoering: In samenwerking met leerlingen van het Markland en natuurverenigingen in beeld brengen welke locaties zich hiervoor lenen, zodat alle kinderen in gemeente Moerdijk deze 50-dingen (opgesteld door Britse Staatsbosbeheer) kunnen beleven
Periode Onderzoek- en ontwikkelfase najaar 2015-zomer 2016, Gereed schooljaar 2016-2017
 Uitgifte  Oktober 2016, net voor de herfstvakantie

Het 50-dingen-streekboek is gebaseerd op een concept ontwikkeld en uitgewerkt door Stichting Buitenmakelaar voor de gemeente Bunnik.  Geïnspireerd door de lijst van de Britse staatsbosbeheer ’50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e’ maken we een 50-dingen streekboek voor alle kernen in gemeente Moerdijk: volledig afgestemd op de buitenactiviteiten ‘om de hoek’ inclusief een omgevingskaart.

Doel is om zoveel mogelijk kinderen in gemeente Moerdijk naar buiten te krijgen en alle mooie en karakteristieke plekjes van gemeente Moerdijk te laten zien. In je eigen omgeving is zoveel te ontdekken! Denkend aan een appel plukken, slootje springen, een hut bouwen, kikkerdril vangen, huiszwaluwen spotten etc.

De 50-dingen gaan specifiek over de lokale situatie, dus gebruik makend van natuurgebieden/elementen in gemeente Moerdijk. Bijvoorbeeld de Appelzak in Moerdijk, de Banaan in Willemstad, Fort de Hel en Fort Sabina en het boerenwandelpad in Zevenbergen.

Deze natuurplekken worden in kaart gebracht in nauwe samenwerking met leerlingen van het Markland college. Een middelbare school waar kinderen uit de gemeente Moerdijk op school zitten, komend vanuit alle kernen.

Met dank aan de gemeente Moerdijk en verschillende ondernemers is het gelukt om 2000 boekjes te drukkern, zodat drie jaar lang alle kinderen van groep 3/4/5 dit gratis krijgen.

Op maandag 17 oktober was de kick-off bij Fort Sabina. Vijf basisscholen kwamen met 100 kids uit groep 3 de 50-dingen beleven. Met dank aan vele vrijwilligers is dit programma een succes geweest. Daarna hebben alle kinderen persoonlijk het boekje in ontvangst mogen nemen.

Dankzij een mooi bedrag van Rabobank W-B Noord is de vormgeving van het boekje aangepast. Op 1 november tijdens de ledenavond met gastspreker Andre Kuijpers werd een filmpje van deze 50-dingendag gepresenteerd.

Ook bijzonder, tijdens een werkbezoek van Sharon Dijksma uitgenodigd door PVDA Moerdijk kreeg zij na afloop van Mieke Pistorius het 50-dingenboekje . “Kom nog eens terug naar het mooie Moerdijk en ga met je kinderen de 50-dingen in de Moerdijkse polders beleven”. Ook dit is in een kort filmpje weergegeven.

Het boekje is op verschillende verkooppunten in bijna elke kern te koop. Ook via deze website is het boekje te bestellen.

In de week voor de herfstvakantie (9 okt. – 13 okt.) zijn we weer langs alle scholen gegaan om in groep 3 de boekjes uit te delen. Een mooie publicatie op Kijk op Moerdijk

Op donderdag 12 oktober hebben we weer een mooi 50-dingenprogramma gedraaid met vele vrijwilligers bij de Emmaus in Langeweg.

Zie meer info op www.50-dingen.nl

 

Luister hieronder het fragment: