Project Description

Natuurtijd

Opdrachtgever: Kinderopvang Kober groep
Locatie: Regio West-Brabant
Samenwerking: Samen met kinderopvang Korein en Kinderstad beleven kinderen biodiversiteit
Groen menu: Parels van Brabant
Uitvoering: Natuurambassadeurs
Periode: Het internationaal jaar van de biodiversiteit 2010

 

In het internationale jaar van de biodiversiteit is in de provincie van Noord-Brabant een uniek samenwerkingsverband gestart: het NME-arrangement “Brabantse Parels van Biodiversiteit”. Er zijn in het gevarieerde aanbod 6 thematische activiteitenpakketten geclusterd. Zo ook: “Kinderopvang beleeft Biodiversiteit”. Drie kinderopvangorganisaties (Kober groep, Korein en Kinderstad) hebben handvatten ontwikkeld om natuurbeleving op te nemen in hun beleid.
Een groen menu: visie, scholing voor medewerkers, natuuractiviteiten en een groene natuurlijke buitenruimte. Natuurambassadeurs die denken en doen in de natuur. Als beleidsmedewerker van Kober groep heb ik hier intensief aan bijgedragen. Met name de kenmerken waar een natuurlijke buitenruimte binnen de kinderopvang aan moet voldoen en het organiseren van grote vakantieactiviteiten (ca. 350 kinderen per dag) met het thema natuurbeleving waren mijn taken.

Natuurtijd
De natuur geeft je leven kleur! Er zijn vele soorten dieren, planten en insecten. Je kunt zo veel ontdekken op de aarde, in het water of in de lucht. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op onze planeet. Een onuitputtelijke bron voor kinderen om te ontdekken, leren, beleven en spelen.

In de natuur kun je ravotten en mooie ervaringen opdoen. Ervaringen die je voor het leven bij blijven. Natuurtijd!

Kinderen op jonge leeftijd in contact brengen met de natuur is essentieel. Voor hun gezondheid, voor hun ontwikkeling en voor de planeet. Wie al jong liefde voor de natuur ontwikkelt, zal daar ook later respectvol mee omgaan. Dat is hard nodig in een tijd waarin 40% van alle planten en dieren met uitsterven wordt bedreigd – voor het eerst in de geschiedenis en door toedoen van de mens.

Zie www.gameeopavontuur.nl en www.biodiversiteitbrabant.nl