Project Description

 

Ontmoetingstuin Valkenhorst Safegroup

Opdrachtgever: Safegroup
Locatie: Blijf van mijn lijfhuis “Valkenhorst” te Breda
Resultaat Een ontmoetingstuin voor moeder en kind
Samenwerking: Ontwerp KrachtigBuiten in samenwerking met BTL Realisatie Roosendaal en werkgroep
Realisatie en uitvoering: Realisatie door BTL Realisatie ism Speelmaatje en met vrijwillige inzet van medewerkers van Safegroup en Driscoll’s
Mozaïektegels Workshop olv KrachtigBuiten en vrijwilligers van de Hobbyloods hebben kinderen zacht fruit gemaakt, refererend aan Driscoll’s
Periode: 2014 ontwerpfase, realisatie in 2015, opening mei 2015

 

 

Samen met een werkgroep zijn wensen en ideeën in kaart gebracht. BTL Realisatie heeft het ontwerp gemaakt.  Zie hier hun publicatie. Tijdens de Singelloop zijn gelden bij elkaar gelopen. Driscoll’s draagt een warm hart toe aan deze hulpverleningsorganisatie en wil zich maatschappelijk verbinden door zowel met financiële middelen maar ook fysieke inzet van eigen personeel, zodat dit realiteit kan worden.

In het ontwerp zijn een enorme eiken houten speelboom, een vogelnestschommel en hangmat van acacia robinia hout, en twee terrassen waarbij bloembakken en banken van oude trottoirtegels zijn gemetseld. Dit geheel door medewerkers van Safegroup, Driscoll’s (teelt en verkoop zacht fruit) en KrachtigBuiten. Uitvoering is inmiddels helemaal gerealiseerd en op 16 juni feestelijk geopend door de wethouder Patrick van Lunteren die een piñata door moest prikken waarin invulstrookjes zaten om een mooie naam te bedenken voor de nieuwe tuin. Een feestelijke dag in tijd van grote zorgen. De instelling moet het namelijk de komende jaren met veel minder geld doen. Dit is onder andere een gevolg van een nieuwe financiering van het rijk richting gemeenten voor hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld.

Een opvanghuis zoals Valkenhorst blijft echter nodig. Jaarlijks komen daar circa tachtig vrouwen en honderd kinderen terecht.

Volgens directeur Van Dooren wordt er in Valkenhorst alles aan gedaan om de vrouwen en kinderen hun trauma’s te kunnen laten verwerken. “Ze hebben een plek nodig om tot rust te komen. Daar draagt deze tuin zeker aan bij.”

Eerder heb ik hier al een speelruimte in gericht met de methodiek Kaleidscoop als rode draad.  Kinderen en personeel genieten hier elke dag van!

Projectenspread publicatie Buitenspelen 2 juni 2015

Artikel BNDeStem Valkenhorst is Breda blij met nieuwe tuin voor slachtoffers huiselijk geweld