jacqueskieftparkhome

Duurzaam en spelenderwijs gaat prima samen

Het is wetenschappelijk bewezen dat een groene omgeving gezond is. Kinderen spelen en bewegen gevarieerder en dit levert een wezenlijke bijdrage aan de gezondheid en leerklimaat. Ook biedt een groene omgeving meer recreatie en ontspanning, zo ook bij zorginstellingen.

Vanuit een pedagogische visie adviseert KrachtigBuiten om meer speelnatuur te realiseren. Haal de natuur dichterbij de kinderen. Met natuurlijke duurzame elementen kan een gevarieerd en uitdagende speelplek gerealiseerd worden. In plaats van het totale budget te spenderen aan traditionele speeltoestellen met dure valondergrond, een stenen zandbak en een hek eromheen, maar juist met materialen uit de natuur, zoals bijvoorbeeld wilgentenentakken.

Met gebruik van boomstammetjes, zwerfkeien, grasheuvels, zand, water, verschillende ondergronden, speelbosjes, biodiverse beplanting ontwerpt KrachtigBuiten avontuurlijke speelplekken, waar de fantasie en creativiteit van kinderen wordt uitgedaagd. Soms is het een extra aanvulling om een klim- en klautertoestel toe te voegen of bijvoorbeeld een waterpomp. KrachtigBuiten kiest voor speeltoestellen van acacia robinia hardhout in combinatie met rvs.

Daarnaast is aandacht voor meer biodiversiteit noodzakelijk. Aanleg van mini-moestuintjes en fruitbomen dragen bij aan bewustwording rondom gezonde voeding. Uit ervaring is gebleken dat wanneer een (buurt-)moestuin gecombineerd wordt met speelnatuur het voor jong & oud goed vertoeven is. Ouderen kunnen samen in de moestuin aan het werk terwijl de kinderen zich vermaken in hun eigen stukje speelnatuur. Een unieke combinatie waar KrachtigBuiten zich in heeft gespecialiseerd.

Ook adviseert KrachtigBuiten generatietuinen bij zorginstellingen, beleeftuinen bij zorgboerderijen en natuur en milieueducatie bij kinderboerderijen.

KrachtigBuiten heeft een groen netwerk opgebouwd met specialistische ontwerp- en hoveniersbedrijven op natuurlijk spelen, en weet de juiste leverancier te vinden die aansluit op dit concept.

Vanuit een pedagogische visie op natuurlijk spelen inspireer KrachtigBuiten u met ideeën en handreikingen voor de realisatie van een natuurspeelplek of groene buitenruimte op uw school, kinderdagverblijf, of openbare ruimte in uw buurt of wijk.

Een gedegen voorbereiding, een goed ontwerp en een plan van aanpak voor de uitvoering en onderhoud zijn van belang voor het slagen van dit project. Goed nadenken over zaken als het belang van een groen schoolplein, het programma van wensen, veiligheid en aansprakelijkheid, organisatie en financiering is het halve werk.

Heeft u in het proces om te komen tot een natuurspeelplek of groene buitenruimten, buurtmoestuin of natuuractiviteit behoefte aan gericht advies of meedenkkracht, neemt u dan contact op met KrachtigBuiten

 

Gerelateerde projecten